2008. szeptember 21., vasárnap

THE HEROIN BUSTERS (1977)

Enzo G. Castellari, olasz

Annyi minden készült drogfutárokról és az őket üldöző zsarukról, hogy egy ilyen témájú poliziesco nagy meglepetéseket ma már nem tartogathat, ellenben Castellari-akciófilm lévén a THE HEROIN BUSTERS korrektül van összerakva és egy pillanatra sem unalmas - ezzel sikeresen abszolválja is a zsáner alapkövetelményeit.



Fabio Testi a dealerek közé beépült zsaru, David Hemmings a főnöke, aki vigyáz rá - INFERNAL AFFAIRS csavar nélkül. A Hong Kong-Amsterdam-Kolumbia-New York tengelyt szemléltető kezdés nagyszabású, kontinensek közt átívelő intrikát sugall, ám rögtön Rómában találjuk magunkat, ahol lepusztult gyárépületekben, félig kész panelházakban folytatódik a "drog útja" (LA VIA DELLA DROGA az eredeti cím). Testi egy elég ciki szerkóban játssza végig a filmet, ezt leszámítva jól hozza a kissé terenszhilles beütésű figuráját, méltó partnere a nem kispályás brit Hemmingsnek. A non-stop üldözések eszköze minden, amit el lehet kötni és van benne benzin, a legjobban sikerült jelenet viszont az, amikor Testi két ideges nehézfiúval besétál a rendőrségre, hogy kipakolják a lefoglalt drogkészletet.

Hasonlót mintha láttam volna valamelyik későbbi hongkongi filmben, nyilvánvaló, hogy ezek az olasz akciófilmek hatással voltak az ottani rendezőkre. Még a gyártási metódus is hasonló: flexibilis, a szkriptet nem szentírásként kezelő rendezés, az alacsony költségvetést pedig ellensúlyozza az adott lehetőségek maximális kihasználása (engedély nélküli forgatás csúcsforgalomban, helyszínek véletlenszerű kiválasztása, stb). A lemezhez mellékelt Castellari-audiokommentárból az is kiderül, hogy a mellékszereplők professzionális kaszkadőrök, itt éppen Fabio Testi saját dublőrét fenyegeti:

A film száraznak, szinte metodikusnak tűnik Castellari olyan ismertebb munkáihoz képest, mint a STREET LAW vagy a KEOMA, de így is szolid, mint a beton, megspékelve egy nagyon fasza Goblin grúvval.